De bronnen

Dummy Image

De Prins Albert-bron

Deze bron werd in 1713 ontdekt in de buurt van het voormalige Hôtel des Bains.
Tussen de twee oorlogen werd boven de bron een gebouwtje opgericht met als embleem een Luiks perroen. Op deze plaats kon men daar deze inscriptie lezen: “1716. Van openbaar nut verklaard bij decreet van het College van Artsen “. Op 17 juni 1937 werd de inscriptie vervangen door een plaat met de vermelding:
“Source thermale Prince Albert de Belgique 17 juin 1937”. Dit kleine gebouw zal verdwijnen na het afbreken van het Hôtel des Bains.

De warme Bron Fourmarier

Dit is een warmwaterbron die in 1962 is aangelegd. Hij werd ontdekt tijdens onderzoek in het Parc des Sources. Hij dankt zijn naam aan professor Fourmarier die toezicht zal houden op zijn ontwikkeling door de bouw van een paviljoen, het FOURMARIER-paviljoen.

De Marguerite-bron

Water uit deze bron ontspringt met een temperatuur van 20 °. Hij werd ontdekt in 1965 na onderzoek uitgevoerd door de Belgische Geologische Dienst en gedoopt tot “Marguerite bron” ter herinnering van Margaretha van Valois, echtgenote van Hendrik IV, die zich in de 16e eeuw in Chaudfontaine een bronkuur gunde.

De Astrid-bron

Deze bron is de laatste die werd ontdekt. De zone van waterwinning bevindt zich in de Nouveau Sart, nabij de gemeente Ninane. Het water ontspringt na 60 jaar bij een temperatuur van 36,6 °, waardoor de Astrid-bron de enige warmwaterbron in België en Benelux is. Deze bron bevoorraadt het Château des Thermes en de Chaudfontaine-Sources (bottelarij).