De oorsprong

Hoe is Chaudfontaine, een verlaten plek omringd door grote bossen, vreselijke rotsen, alleen bezocht door smeden, houtskoolbranders, een paar herders … een beroemd kuuroord geworden?

Het is aan Simon SAUVEUR, een eenvoudige boer en pachter van een weiland, die de eer heeft het hete water van de zuurdesem van zijn weiland genaamd “en désavea” te hebben gebruikt en dat dampen afgaf wanneer de temperatuur koel was.

In 1676 bouwde Simon SAUVEUR een klein bassin om zoveel mogelijk warm water op te vangen en installeerde een rudimentaire pomp om het naar de zogenaamde eerste baden te brengen die in werkelijkheid werden gegeven in een hut in klei of vakwerk. Patiënten stroomden massaal naar de baden …

Simon SAUVEUR zal deze baden illegaal uitbaten. Hij zal toestemming krijgen van de prins-bisschop van Luik met de verplichting om baden te bouwen met schone en geschikte accommodatie om de zieken te ontvangen. Simon SAUVEUR had echter geen fortuin en zal aan deze eis niet kunnen voldoen.

Ook verlieten de mensen Chaudfontaine geleidelijk voor andere, beter uitgeruste kuuroorden.

In 1712 maakte Jean-Remy de CHESTRET zich bekend als de eigenaar van de grond door erfenis en kreeg hij toestemming om in Chaudfontaine grond te verwerven om er baden en bijgebouwen te bouwen. Hij richtte een bedrijf op om deze constructie te financieren en de werking van de baden te promoten.

Het eerste Hôtel des Bains wordt geopend in Chaudfontaine in mei 1714 en de locatie blijft dezelfde voor de verschillende hotels van de opeenvolgende baden tot 1983.