VISITCHAUDFONTAINE < GEHEUGEN EN ERFGOED < HET FORT VAN EMBOURG

Het Fort van Embourg

Het fort van Embourg werd gebouwd als onderdeel van het plan van Brialmont en heeft de bijzonderheid dat het trapeziumvormig is en ook een van de kleinste, met een garnizoen van ongeveer 350 man.

Het zal het toneel zijn van schermutselingen tussen 6 en 12 augustus 1914 en werd bijna zonder onderbreking gebombardeerd van 12 augustus om 13.00 uur tot 13 augustus om 20.00 uur, toen het zich overgaf

In mei 1940 zullen ook hevige gevechten plaatsvinden. Vanaf 14 mei was het fort volledig omsingeld en op 15 mei kreeg het naast artillerievuur te maken met “duik” aanvallen van de Duitse luchtmacht.
Op 16 mei verloor het Fort van Embourg drie van zijn koepels, waardoor het buiten werking werd gesteld. De vijand stormt toe, bommenregen en schokken doen de structuur schudden. Na vijf dagen en vijf nachten fel verzet besluit de commandant zich over te geven om zijn mannen te redden.

Sinds enkele jaren wordt het museum verrijkt met een collectie kostuums en uitrusting van alle legers die deelnamen aan de veldslagen van 1914 en 1940.

Aan de voet van de rue du Fort staat een herdenkingsmonument ter ere van de oud-strijders van het fort van Embourg uit de twee oorlogen.