Het Thermaal Terras

Aan de voet van de heuvel, buiten bereik van de watertoevoer van de Gadot, werd in 1842 een ijskelder van 87 m2 gegraven.

Het complex werd rond 1750 door de eigenaren van het Hôtel des Bains ingericht om dranken, etenswaren en producten vers te houden in natuurijs. Het raakte in onbruik en in februari 1968 besloot de stad om het te vervangen door een “Thermaal Terras”, een soort monument waar water uit verschillende bronnen met verschillende temperaturen permanent beschikbaar zou zijn voor de bevolking.

Drie bronnen: de Marguerite-bron (20 °), de Prins Albert-bron (36,6 °) en de Fourmarier-bron (33 °). Een te grote toeloop dwong de gemeente om beslissingen te nemen, waaronder de toevoer van een deel van het water van de Marguerite-bron naar het Maison Sauveur, waar alleen de inwoners van de gemeente hun voorraad konden halen.

Schade en gevechten zullen de gemeentelijke autoriteiten echter dwingen om het “Thermaal Terras” buiten dienst te stellen in de nasleep van de werkzaamheden in het Hôtel des Bains na de fusie van de gemeenten. De namen van de drie bronnen zijn nog steeds merkbaar op het thermaal terras.