VISITCHAUDFONTAINE < HISTORISCHE WONINGEN < DE BOERDERIJ DE DRIE ROZEN

De Boerderij de Drie Rozen

Deze boerderij was van vóór 1147 het eigendom van de provoosts van de Sint-Janskerk (collegiale Saint-Jean l´Evangéliste), Heer van Embourg. Het bezit in residentie gaat door in het hoofd van de provoost tot aan de Revolutie.

Oorspronkelijk was dit een eenvoudige stevige residentie zonder militaire pretentie, een kasteelboerderij met een toren omgeven door muren die dik genoeg waren om de bevolking er hun toevlucht te laten zoeken en zich daar veilig te voelen “wanneer er oorlog uitbrak”. Een zeer grote halfronde koetsdeur die toegang geeft tot de boerderij, wordt bekroond door een plaat versierd met een keper en 3 rozen, het wapen van de familie de Rosen en gedateerd 1630.

Tijdens de verkoop van goederen van religieuze gemeenschappen werd de boerderij op 7 Floréal van het jaar VI (26 april 1798) gekocht door Charles-Auguste Prion voor Jean-Louis de Grady, kanunnik van Saint-Pierre en lid van een familie die op 24 oktober 1694 in de adelstand werd verheven.

Charles-Antoine-Ferdinand de Grady erfde zijn nalatenschap en later viel het eigendom toe aan verschillende families: de Henvard-Lambinon, Grégoire-Becco, Jacob-Joset om te worden gedeeld tijdens de zogenaamde “Drie Rozen” -verdeling.